Museum Gouda logo

Gouda in 1562

Het is in het jaar 2012 precies 450 jaar geleden dat Jacob van Deventer de stadsplattegrond van Gouda tekende. Het is dan 10 jaar na de grote brand van 1552, waarbij de Sint-Janskerk gedeeltelijk werd verwoest. In 1562 is het puin grotendeels geruimd en wordt de kerk in oude luister hersteld.


Dick Crabeth is bezig met de plaatsing van de eerste glazen in het koor van de kerk. Het stadhuis op de Markt staat er in 1562 al meer dan honderd jaar en het kasteel torent boven de stad uit.

 

"Er was herrie, er was handel & het stonk"

 

Het leven in Gouda

Gouda leefde in die tijd van binnenvaart en bier. Het was echt een Hollandse polderstad aan de rivieren, middenin de weilanden, tussen de molens. In 1562 was Gouda een drukke stad. Er was herrie, er was handel, het stonk. Kanalen, bierbrouwerijen, de kerk en het kasteel. Gouda was een belangrijke handelsstad, destijds net zo groot als Amsterdam en Antwerpen.

 

Beroemde inwoners

Gouda was de stad waar Jacoba van Beieren op haar kasteel verbleef, de stad waar Erasmus naar school ging, de stad waar Gerard Leeu zijn boeken drukte en de stad waar de gebroeders Crabeth hun later zo beroemd geworden glazen tekenden en aanbrachten in de kerk.

 

Gouda vanaf de dijk

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!